Feltöltődés Erasmusszal Madeira szigetén

helyszín: Funchal, Portugália
időszak: 2024. április 24-29.
résztvevő: Szászné Süle Annamária
intézmény: Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola
projekt címe: További lépéseink a sikeresebb és boldogabb 21. századi iskolánkért
projekt kódszáma: 2023-1-HU01-KA122-SCH-000123688

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola Erasmus koordinátoraként vehettem részt az Atlanti-óceán apró szigetén, Madeirán szervezett tanártovábbképzésen, melynek központi témáit az aktív európai állampolgárság, az európai dimenziók az oktatásban, nevelésben és projektszervezésben képezték. A program helyszínéül a főváros, Funchal központjában álló Four Views Hotel előadó termei és teraszai szolgáltak. A résztvevők szállását is a szálloda biztosította, ami folyamatosan lehetőséget adott számunkra az ismerkedésre iskoláink között nemzetközi téren, hiszen a reggelik, a foglalkozások közti szünetek, vacsorák idejében is találkozhattunk és kötetlen beszélgetéseket folytathattunk első sorban angol nyelven.

A tanfolyam tartalma igen hasznosnak bizonyult. A szervező, ETTI Institute Reinhard és Dzintra Deyer vezetésével rendkívül magas színvonalon, profi trénerek, Diana Sproge és Victoria Markeviciene felkérésével bonyolította le a hatnapos képzést, ahová ötven tanár és más iskolai dolgozó tizenegy országból – Magyarország, Németország, Finnország, Norvégia, Hollandia, Szlovákia, Litvánia, Ausztria, Írország – érkeztek.

A tanulás minden reggel kilenc órakor egy harminc perces ráhangoló és csapatépítő foglakozással kezdődött az egyik tágas, nyitott, friss levegőjű teraszon, majd elkezdődtek az előadások Erasmus Plus pályázatok készítéséről, sikeres pályázatok, projektek megvalósításának témakörében, és a workshopok interkulturális tevékenységekkel, tapasztalatcserékkel. Egyik délután a disszemináció jegyében telt, ekkor nekem is lehetőségem nyílt bemutatnom iskolánk Erasmus Plus projektjeinek kihívásait és eredményeit.

A legelső találkozásunk alkalmával a résztvevők mindannyian röviden bemutatták iskolájukat, így azonnal kiszűrhettük, hogy mely iskolák foglalkoznak hasonló korú tanulókkal, így a szünetekben és a kötetlen programokon célirányosan tudtuk felvenni a kapcsolatokat egymással. Két nagyon értékes kulturális estünk volt, amikor bemutattuk országaink sajátosságait, természeti kincseit, változatos különlegességeit. Megkínáltuk egymást otthonról hozott finomságainkkal, énekeltünk, táncoltuk egymás táncait, megtanítottunk néhány szót nyelvünkből, és meséltük legendáinkat, történelmünket. Nagyszerű megmerítkezést élhettünk meg az európai kultúrák sokszínűségében, amit folytattunk a portugál világ felfedezésével a közös belvárosi sétáink és vacsoráink alkalmával.

Szabadidőnkben nem csak a szálloda wellness részlegében kapcsolódtunk ki, hanem izgalmas kirándulásokat tettünk a sziget szebbnél szebb tájain. Ellátogattam Funchal botanikus kertjébe, ahová felvonó vitt fel, így megcsodálhattam a várost a magasból is. Sikerült eljutnom a Cabo Girao sziklaszirtre, ahonnan több, mint 500 m magasból tekinthettem le az óceán hullám-mosta partvidékére. Sétálhattam a Levada sétányon, aminek a végén remek kilátás nyílt a csipkés hegytetőkre, meredek, erdő borította hegyoldalakra, mély völgyekre. Igazi kaland volt egy bálnafigyelő katamarán túrán részt venni, ahol rövid uszonyú bálnákat láthattam. Mindezeken túl megtapasztalhattam a sziget rendkívül szeszélyes időjárását, hiszen néhány óra leforgása alatt lezajlott akár mind a négy évszak hidege, melege, csapadéka és hirtelen változó széljárása. Nagyon tetszett a városi piac az egzotikus gyümölcseivel és a halárusok pultjaival.

A tanfolyam sikerességéhez nagyban hozzájárult az ideális helyszín, és a résztvevők igen pozitív hozzáállása, ami azonban igazán megalapozta, az a szervezők gondos előkészülete. A taskcards.de internetes eszköz alkalmazásával könnyen elérhetővé és átláthatóvá tettek minden, a tanfolyamot érintő információt: iskolák bemutatkozását, elérhetőségeit, előadások, workshopok jegyzeteit. Ugyanakkor az elsődleges közösségi médiánkul a WhatsApp-ot választottuk.

Ez a képzés igen sokat adott számomra mind emberileg, mind szakmailag. Nyitottabbá és magabiztosabbá váltam, szívesen vállaltam rövid előadásokat, prezentációkat. Örömmel kommunikáltam angol nyelven, és sikeresen alakítottam ki kapcsolatokat. Ezek eredményeképpen két tanár szeretne Bonnból Magyarországra jönni iskolánkba job shadowing-ra, és egy offenbach-i iskolával diákcserét tervezünk. Egy vilniusi iskolával kölcsönös tanári látogatást szeretnénk megvalósítani. A többi meglévő elérhetőségre is bátran alapozhatunk jövőbeni Erasmus pályázatokat. Remélem, a kialakult kapcsolatokat sikerül megőrizni és hosszú távon tovább építeni.

Elérhetőségek

OM azonosító: 037328
Cím: 2100 Gödöllő, Munkácsy Mihály utca 1.
Intézményvezető: Ginczli Lajosné
E-mail: igazgato@godollo-petofi.hu
Telefon: + 36 30 783 9215
Titkárság: + 36 30 783 9195

 

Az iskola nyitvatartása ügyintézés céljából:

Hétfő: 08:00 – 16:00

Kedd: 08:00 – 16:00

Szerda: 08:00 – 16:00

Csütörtök: 08:00 – 16:00

Péntek: 08:00 – 16:00

Tanulói ügyelet biztosítása:

Hétfő: 06:30 – 18:00

Kedd: 06:30 – 18:00

Szerda: 06:30 – 18:00

Csütörtök: 06:30 – 18:00

Péntek: 06:30 – 18:00

 

 

Támogatónk

Gödöllői Német Nemzetiségi Önkormányzat

Elnök: Kaiser Péter

Elérhetőség: peter.kaiser@gnno.hu

Csengetési rend

1. óra: 8.00 – 8.45
2. óra: 9.00 – 9.45
3. óra: 10.00 – 10.45
4. óra: 11.00 – 11.45
5. óra: 12.05 – 12.50
6. óra: 13.00 – 13.45
7. óra: 13.55 – 14.40


Dunakeszi Tankerületi Központ

Cím: 2120 Dunakeszi, Állomás sétány 4.

Központi telefon: +36 (27) 795-206

E-mail: dunakeszi@kk.gov.hu


Honlap: https://kk.gov.hu/dunakeszi
Adatvédelmi tisztségviselő: adatvedelem.dunakeszi@kk.gov.hu
Integritás tanácsadó: https://kk.gov.hu/tajekoztato-anyagok45
Közérdekű adatok: https://kk.gov.hu/kozerdeku-adatok-dk